St. JUDES PRIMARY SCHOOL

St. Judes Primary School
St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architects
A New Two Form Entry Primary School with Nursery Provision.
Baart Harries Newall were appointed as architects in May 2003 to develop a design for a new primary school to replace existing junior and infant schools.
 
The scheme evolved through an extensive participatory design process, which involved the school staff, parents, school governors and Wolverhampton City Council. Presentations of the design in development were also made to the school children and the local community.
 
The school is situated on a steeply sloping site. The design incorporates a split level plan which allows the building to step down the site in a cascade of roofs and terraces.
 
The building was procured by a partnered contract in two phases. The first phase involved the construction of the new school building. The second phase comprised the demolition of an existing junior school and the construction of playground facilities.
 
The school was completed in May 2006 with associated external works completed in August 2006.   

 
  
 
CLIENT:
Wolverhampton City Council
 
LOCATION:
Paget Road, Wolverhampton
 
CONSTRUCTION VALUE:
£4,700,000
 
AWARDS:
Civic Trust Award 2009
RIBA Award 2008
SCALA Award – Civic Building of the Year 2007  

 
 
  1. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  2. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  3. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  4. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  5. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  6. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  7. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  8. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  9. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
  10. St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
St. Judes Primary School (Wolverhampton) by BHN architect
"This is a very well laid out school taking advantage of a sloping site to functionally provide a ‘lower’ school for its foundation classes, with primary school along the ridge. Children grow up and along the school from lower slope to upper ridge like the early Scharoun schools.
 
The pavilions open up directly to a play area one side and internal circulation spine on the other side. This reduces congestion throughout the school day. The simple understated red brick and glazed pavilions use the language of Frank Lloyd Wright to emphasise the democracy of the idea. The design also maximises daylight and moderates the impact of the sun on hot days. Refreshingly this is a school and not a playground".
RIBA Judges 2008.